Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Merveilles-Francia roppanós fánk

DSCF1596

Ejtsd: mervej.

Ez a kicsit kekszhez hasonlító keksz a

franciák roppanós csöröge fánkja.

Én a puha csörögét szeretem de azért szerettem volna kipróbálni.

A francia receptek nem képeznek kimondott egységet,

arányaikban olykor eltérnek, de a lényeg ugyanaz 🙂

Hozzávalók:

21 dkg liszt

1/2 tk. sütőpor

1 csipet só

1 ek. reszelt narancshéj

3 ek. porcukor

1 ek. margarin (nálam ez vaníliás margarin volt)

2 tojás

1 ek. rum vagy brandy

olaj a sütéshez

porcukor a hintéshez

Elkészítés:

A liszthez adjuk a sütőport, a sót és a narancshéjat.

Belemorzsoljuk a puha margarint és hozzáadjuk a tojásokat ill. a rumot,

majd folpackba csomagolva, legalább 2 órát hűtőben pihentetjük,

de egy éjszakát is ott hagyhatjuk.

Pihentetés után vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán

és különböző kiszúrokkal formázzuk.

Derelyevágóval is vághatjuk, ha úgy jobban tetszik.

Meleg de nem forró olajban aranyszínűre sütjük.

(Míg nem keményednek meg eléggé, kissé képlékenyek,

így óvatosan bánjunk velük! )

Lyukas kanállal kiszedjük, kissé lecsepegtetjük és papírtörlőre tesszük.

Porcukorral meghintve tálaljuk. Kínálhatunk mellé lekvárokat is.

Bon appétit! 😉

 

Batáta-avagy édesburgonya-krémleves pestos sajttal

DSCF1605

Nem mondhatnám, hogy a kis családomban mindenki odavan az

édesburgonyáért!

Férjem abszolút nem, kislányom pedig, mikor, milyen kedve van.

Igaz Ő más ételekhez is így áll! 😀

Most Önző voltam és készítettem ismét,

azonban nem köret-ahogy szoktam-, hanem leves formájában. 🙂

Hozzávalók:

4 nagyobb darab batáta (tesoban általában kapni)

1 kisebb hagyma

2 közepes babérlevél

só, fehérbors ízlés szerint

1 dl főzőtejszín

kedvenc sajtunk a tetejére-

az Én esetemben egy Holland eredetű Basiron pestos sajt került rá,

amivel nagyon ínyenc és harmonikus ízkombinációt alkotott.

 DSCF1606

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk felkockázzuk, a hagymát szintén 

és annyi vízben, hogy ellepje őket feltesszük főni.

Sózzuk, borsozzuk és a babérleveleket is hozzáadjuk.

Viszonylag hamar megpuhul.

Ekkor levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük,

persze nem muszáj teljesen pépesre ki, hogy szereti.

Visszatesszük a tűzre, hozzákeverjük a tejszínt

és pár pillanat múlva, mikor összeforrt, elzárjuk.

 Reszelt sajttal megszórva tálaljuk. 🙂
 
Tipp:
Ez egy zsiradék mentes változat.
Ha azonban zsiradékkal készítené valaki,
akkor a hagymát előtte olajon meg kell pirítani, rádobni a burgonyát
és úgy felhígítani. 🙂
Tálalhatjuk sajtos pirítóssal, sajtos leveles ill. más sós rúddal, 
vagy baconnel.

A Vidék Íze magazinban közölt receptjeim

 A cikkekben szereplő receptek a blogon is megtalálhatóak! 🙂

015

Első ízben a sajttekercs Mérai Katával. 🙂

016

012

Egy lapszámban két recepttel!

Itt Katával és a

liszt projekt egyik művével:

013

majd a csigabigákkal 😀

014

 

010

Nagy büszkeségem, hogy ezzel a kevesek által ismert recepttel

felkerülhettem, melyet dédimtől őrzök! <3

 SnapCrab_NoName_2015-1-11_23-2-16_No-00

 

DSCF4628

Ebben a számban 3 receptemmel, melyből egy komplett fogás

tevődött össze, elnyertem a hónap receptje címet és az azzal járó

35 ezer forint díjazást.

DSCF4620

DSCF4625

Almás-mézeskalácsos pohár desszert

DSCF1531

Amikor már “uncsi” a családnak az ünnepekről megmaradt

mézeske akkor, hogy megmentsük a pusztulástól, gondoljuk újra!

Készítsünk belőle pohárdesszertet! 🙂

Hozzávalók:

2 alma

1 ek. vaj

1 ek. barna cukor (jó a sima is)

1 kk. fahéj

1 cs. vaníliás puding

5 dl tej

12 dkg cukor

pár darab maradék mézeskalács

DSCF1534

Elkészítés:

Kevés tejben keverjük ki a pudingport a cukorral, majd a többi tejhez

öntve főzzük meg.

Engedjünk rá közvetlenül a tetejére folpackot, hogy ne legyen bőrös

és hűtsük ki.

Az almát hámozzuk meg és vágjuk kockára, majd pároljuk meg a vajon,

a cukorral és a fahéjjal ízesítve.

A mézeskalácsot darabokra törjük

( hagyhatunk egyben párat díszítés gyanánt), majd a pudinggal

és az almával felváltva rétegezzük poharakba vagy kiesebb üvegekbe.

Először a puding, majd a mézes,

végül az alma következik.

Hűtve de kissé langyosan is kellemes csemegénk lesz! 😉

(Ebből az adagból két üvegcse telt meg.)

 

 

Extra puha csöröge fánk

Kép 577

…vagy nevezhetjük forgácsfánknak is kinek, hogy tetszik 🙂

Lassan itt a farsang és a fánkok ideje.

Én bevallom nem szerettem a csörögét,

míg anyumét meg nem kóstoltam.

Kicsit hangolt a recepten és máris megszerettem! 😉

Kép 560

Hozzávalók:

4 tojássárgája

35 dkg liszt

1 1/2 pohár tejföl

2 ek. cukor

kb. 2 ek. rum

1 cs. sütőpor

1 csipet só

porcukor és vaníliás cukor a szóráshoz

Kép 547

Elkészítés:

A tojások sárgáját a tejföllel, liszttel, a cukorral

és a rummal összegyúrjuk. 20 percig hűtőben pihentetjük.

Leveles tészta vastagságúra nyújtjuk és derelye vagy pizza vágóval

téglalap alakúra vágjuk.

Közepüket bemetsszük, majd az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.

Forró olajban vagy zsírban aranyszínűre sütjük.

Melegen vaníliás porcukorral meghintjük.

Kép 573

 

Citromos muffin

Kép 261

Gyors, egyszerű és üde! Mi kell még? 😉

Hozzávalók:

2 tk. citromhéj

12,5 dkg vaj vagy margarin

1 tojás

1 tk. sütőpor

4 tojás

12,5 dkg cukor

25 dkg liszt

Kép 264

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180C°-ra.

A muffin sütőt kenjük ki alaposan.

A tojásokat válasszuk szét és a fehérjéket verjük kemény habbá.

A tojássárgáját ezután a cukorral, a vajjal és a citromhájjal keverjük habosra.

Adjuk a masszához a lisztet és a sütőport.

Végezetül óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.

Töltsük a tésztát a formákba és süssük kb. 20-25 percig.

 

Mézeskalács torta

 DSCF1331

Kislányom nagy kedvence a mézeskalács, így miután megláttam egy ilyen tortát,

az egyik kedvenc magazinomban, már nem volt kérdés,

hogy “Ő” lesz az idei Karácsonyi torta. 🙂

DSCF1591DSCF1589

Könnyű elkészíteni és igazán kiadós! 😉

A tortára került “toboz” (ötlet:Dina világa) díszítésnél egy baki becsúszott! 😛

Mentségemre szóljon késő este dolgoztam rajta, sok sütés után,  így elkövettem azt a hibát,

hogy a lencséket fordítva szúrtam a formába 😛

Így inkább egy zárt, kinyílásra váró tobozkára hajaz. Báár… nekem így is tetszik! 😀

 

Hozzávalók:

(bögrés mézeskalács alaprecept)

2 bögre liszt

(nekem több lett, mert pitypang mézet használok, ami hígabb)

1 és 1/2 kk. sütőpor

fél bögre porcukor

negyed bögre méz

7 dkg margarin

1 egész tojás

Ebből két adagot készítünk!

Krém:

5 tojássárgája

6 dl tej

1 rúd vanília kikapart közebe vagy ennek megfelelő őrlemény

ill. vaníliás cukor vagy aroma

15 dkg cukor

2 púpozott ek. liszt

Továbbá:

a tobozhoz:

kekszdara, porcukor, lekvár, rumaroma

csokis müzli lencse

( mennyiségek opcionálisak, attól függ mennyit készítünk)

a torta tetejére:

3/4 tábla étcsoki

1-2 ek. olaj

DSCF1329

Elkészítés:

A liszthez adjuk a sütőport, a cukrot, majd a mézben meglangyosítjuk/olvasztjuk a margarint,

melyet a liszthez adunk.

Ezután jöhet a tojás és a mézeskalács fűszer.

Összedolgozzuk ha szükséges még tehetünk bele lisztet

de ne legyen kemény a tészta állaga.

Kinyújtjuk,  kb. 4-5 mm vastagságúra és egy 24 cm-es torta forma segítségével

6 db lapot készítünk.

A maradék tésztából kiszúró formával díszeket csinálunk a tortához.

Sütőpapírral bélelt tepsin, 175 C °-on világosra sütjük őket.

Amikor kezdi elveszteni a fényét és mattul, onnantól már hamar készen van.

A kisebb formákat elképezhető, hogy előbb kell kivenni!

A lapokat kihűtjük!

A krémhez a tejet a vaníliával felforraljuk, majd 20 percet pihentetjük.

Ezalatt a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzákeverjük a lisztet is,

majd fokozatosan a tejet is hozzáadjuk.

Feltesszük ismét a tűzre és folyamatosan keverve, sűrűre főzzük.

Folpackot engedünk rá, hogy ne bőrösödjön.

Amíg a krém teljesen ki nem hűlt, gőz fölött megolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük az  olajat,

majd a tortát fedő lap tetejét bevonjuk és hűtőben megszilárdítjuk.

A többi tortalapot megkenjük a krémmel a sort pedig a csokis lappal zárjuk.

Díszítésként mézeskalács figurákat teszünk rá.

A tobozhoz a hozzávalókat kikeverjük, hogy ne legyen túl lágy.

Kúp alakot formázunk, majd a müzlilencséket sorba beleszurkáljuk alulról kezdve. Kívülre

kerüljön a lencse íves oldala.

Egy kis minta:

toboz_by_szassza

Tipp:

A krém készítésekor szűrő használata ér, ha biztosra mennénk ne legyen  csomós!

 

 

 

Ganache torta

DSCF1186

Egy nagyon megtisztelő tortarendelést kaptam,

számunkra kedves baráti pár férfi tagjától,

párja születésnapjára, aki maga is a torta készítés szerelmese. 😉

Kifejezett kérés volt, hogy csupa csokis finomság készüljön valamilyen

rám bízott dísszel a tetején.

A torta kívül-belül ganache krémmel készült, kakaós tortalappal.

Nem akartam a szuper csokis vonalat megbontani,

így plasztikcsoki virágot készítettem a tetejére:

DSCF1182

Végül az alját körben csokiforgáccsal szegélyeztem.

 

Hozzávalók:

adag/lap, melyből kettő készült:

3 egész tojás

19 dkg cukor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

19 dkg liszt

1 egész sütőpor

3 ek. holland kakópor (ez a színe miatt lényeges)

DSCF1179

Ganache krém:

Adagonként ( ebből is két adag készült, egy adag került betöltésre,

1 pedig bevonásra/díszítésre)

500 ml tejszín (nálam hulala)

5 tábla (10 dkg / tábla) étcsoki

5 -7 dkg vaj/margarin (de ez elhagyható, nem mindig teszek bele)

Díszítés:

1 tábla tejcsoki

továbbá a palsztikcsoki hozzávalói, melyek az elkészítési móddal együtt, 

külön bejegyzésben olvashatóak a linkre kattintva

DSCF1180

Elkészítés:

A lapokhoz a hozzávalókat összekeverjük.

Először a tojást a cukorral, majd az olajjal és a vízzel,

aztán a sütőporos liszttel, végül a kakaóporral.

A torta forma (nálam 26 cm-es)

alját kerek formára vágott sütőpapírral béleljük,oldalát kikenjük,

lisztezzük és beleöntjük a tészta alapanyagát.

Előmelegített sütőben, kb. 180 C °-on tűpróbáig sütjük.

A következő adagot azelőtt keverjük csak be,

hogy a másik kész lenne.

A lapokat rácson kihűtjük.

A krémhez a tejszínbe tördeljük a csokit,

majd beleolvasztjuk kis lángon, anélkül, hogy felforrna.

Elzárjuk és , belekeverjük a vajat/margarint.

A krémet hagyjuk szilárdulni, hogy dolgozni tudjunk vele,

de vigyázzunk túl sokáig se várjunk, mert hamar húzni kezd.

Kicsit olyan verseny az idővel dolog ez.

Eleinte túl híg, aztán meg igyekvőre kell venni a dolgot.

Ha gyorsan megkötne, akkor tegyük a tűzhelyre pár másodpercre,

és kavarjuk át. (Ne tartsuk ott sokáig!)

A lapokat töltsük be, majd a torta külsejéhez készítsük el az újabb

adag ganache krémet.

(A torta tetején kanállal hullámosítottam, az oldalát tortafésűvel húztam végig.

Habzsák segítségével mintákat nyomtam rá. )

Az aljához megolvasztjuk a csokit vízgőz felett

(ami a palsztikcsoki adagjából maradt) .

Egy sütőlemez vagy tepsi aljára, esetleg márványlapra öntjük és elterítjük

(0,5-1mm vastagon) .

Hagyjuk megszilárdulni hűtőben, majd spatulával felkaparjuk,

megpróbálva egy mozdulattal felszedni egy sort.

Ezeket méretre vághatjuk, mint szélességet, mint a hosszt illetően.

A kész forgácsot a torta aljára halmozzuk és a torta csipke segítségével,

kissé alányúlva hozzányomjuk.

Ez egy pillanat legyen, mert különben megolvad és összekeni,

ezt elkerülendő egy kis lappal is elvégezhetjük.

Amikor minden kész, a csokivirágok is rákerülhetnek.

A tetejére végezetül, ehető rózsakristályokat szórtam.

DSCF1191

Egy szép de igazán súlyos torta készült,

hiszen a 11 tábla csokoládé és 1 l tejszín kellemes összsúlyt

eredményezett a tortalapokkal karölteve! 😀

 

 

 

 

 

Plasztik csoki

DSCF1182

Ha gyorsan szeretnénk torta dekorációt de nincs otthon marcipán

vagy nincs kedvünk összeállítani fondant anyagot,

akkor csokiból hamar összeállíthatunk egy kis csokigyurmát.

A képen látható tortára kifejezetten ezt szerettem volna készíteni,

mert az egész egy merő csoki volt.

Hozzávalók:

75 g csoki

1,5 ek méz (nálam pitypang méz)

3 kk. étkezési keményítő

Elkészítés:

A csokit gőz fölött megolvasztjuk , a mézben pedig elkeverjük a keményítőt

(kicsit átmelegíthetjük előtte mikróban a mézet) .

A csoda ezután következik, mert amint hozzáadjuk a mézet a csokihoz,

a csoki  összesűrűsödik.

Ezután sütőpapírra vagy szilikon lapra öntjük és hagyjuk kihűlni/dermedni,

(a szemcsés állaga miatt ne ijedjünk meg) K-C3-A9p-1442

Átgyúrjuk, húzzuk, amitől eltávozik a felesleges zsír és szép sima masszát kapunk.

Ajánlatos gumikesztyű használata, hogy kezünk ne legyen állandóan zsíros

és könnyebben tudjunk dolgozni. A kesztyű formázás közben is ajánlatos,

sőt a kesztyűt le is hűthetjük előtte.

Folpackba csomagolva, szobahőmérsékleten tarthatjuk a formázásra váró gyurmát
 
és szintén folpack között nyújtjuk.
 
A nyújtás történhet kakaóval megszórt deszkán, hogy ne ragadjon le.

A csokiból köröket szaggatunk, melyeket egy kevés,

hegyes körteformájú csokigyurma köré hajtogatunk de lehet egy kisebb,

félbehajtott kör köré is sorakoztatni.

Végét elmetsszük, hogy a tortára tudjuk ültetni.

A leveleket forma segítségével készítettem.

Hűtés után párásodik de nem esik szét. Ideális számára, ha száraz de hűvös helyen tartjuk.

Ha hűtőbe tesszük mielőtt dolgoznánk vele, akkor idejében vegyük  ki.

Kéz meleggel is gyorsíthatjuk a puhulást formázás előtt.

 

 

Tipp:

Ha túl lágy, kevés keményítőt utólag is belegyúratunk.

Forma segítségével nem csak virág készíthető!

K-C3-A9p-1494

Nagyobb mennyiséggel tortát is burkolhatunk.

Használhatunk ét, tej vagy fehércsokit is.

 

 

Mézeskalács Adventi dísz

DSCF0956

Picilányomnak az idén is elkészítettem az ehető, azaz mézeskalács tésztából

készült Adventi díszt.

Hogy miért a kislányomé? Nem az Advent a fő motiváció számára a dologban

-bár  kétség kívül lelkesen dicsekedett, hogy hittanon, mit tanult  a gyertyák helyes

meggyújtási sorrendjéről, azonban itt magán a mézeskalácson lenne a hangsúly 😀

Időnként komoly harcot vívok a mézeskalács dísz advent végéig tartó “életéért” , mert

komoly alkuk folynak, hogy melyik az a rész, ami nem is hiányozna annyira, ha a pocak foglyul ejtené 😀

DSCF0953

Hozzávalók:

50 dkg átszitált liszt

1,5 dl méz

1 tojás

5-7 dkg margarin

1,5 kk. szódabikarbóna

13 dkg porcukor

1 cs. mézeskalács fűszerkeverék

DSCF1012

Elkészítés:

A meleg vagy legalább is szoba hőmérsékletű mézet elkeverjük a puha margarinnal,

a porcukorral a tojással és a fűszerkeverékkel.

A lisztet és a benne elkevert szódabikarbonát fokozatosan hozzádolgozzuk,

és összeállítjuk.

Hűtőben pár órát pihentetjük, majd 1 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk

és sablon vagy forma segítségével elkészítjük a dísz alapjául szolgáló koszorút.

Lehet  egész korong, vagy szögletes forma is.

Előmelegített sütőben,  sütőpapírra helyezve,  készre sütjük.

További díszeket formázhatunk  hozzá, kiszúró formákkal vagy vághatunk ki sablonnal házikót.

A gyertyatartó is készülhet mézeskalácsból.

Az idén kosárkaformákba vékony mézeskalács tészta került, amit  így sütöttem meg.

Szükség esetén még frissen faraghatunk rajta, ha  sütés közben a méret változna.

A kész és kihűlt díszt cukormázzal dekoráljuk, melyet ragasztóként is használhatunk a díszek,

gyertyák rögzítésénél.

A tökéletes máz:

DSCF0976

1 tojásfehérje

20-25 dkg porcukor

Elkészítés:

A tojásfehérjét alacsony fokozaton elkezdjük verni, míg el nem kezd habosodni,

majd az átszitált porcukrot is hozzáadjuk és a legmagasabb fokozaton,

addig dolgozunk rajta míg sűrű, tejföl állagú nem lesz.

Ezután zacskóba töltjük, melyre előtte egy nagyon pici lyukat vágunk.

Ez azért fontos, mert így könnyebben tudjuk a mintákat készíteni,

nem szalad ki egyszerre sok anyag.

Nagyobb felületre teríthetjük spatula segítségével is.

Színezhető, azonban folyékony ételfesték esetén több cukrot tegyünk bele!

Könnyen szárad, tartós és sokáig marad ehető!

 

Négercsók házilag

Kép 17136197

Igazi retro finomság. Nincs olyan, aki nem ismerné ill. szeretné.

Valami Isteni volt, szinte egybe betolni ezt a könnyű, habos,

csokis finomságot!

Aki nehezen tud neki ellenállni, már otthon is elkészítheti ezentúl!

Természetesen ajándéknak szánva is szuper ötlet! 😉

Kép 17136194

Hozzávalók:

16 dkg cukor

60 ml víz

2 tk. méz

2 tojásfehérje

1 cs. zseléfix

ostyakorongok

Tetejére:

tortabevonó

olaj

Kép 17136192

Elkészítés:

A vizet a cukorral és a mézzel felforraljuk, majd levesszük a tűzről

és langyosra hűtjük.

A tojások fehérjét elkezdjük felverni, majd lassan hozzáadjuk a szirupot

ill. a zseléfixet.

(Sima zselatin használata esetén, a sziruphoz adjuk  még a tojásfehérje

hozzákeverése előtt, 2 ek. hideg vízben feloldva. )

Az így kapott masszát halmozzuk az ostyáinkra.

(Ez egy kis türelemjáték, de természetesen, ha nincs kedvünk formázgatni,

eltérhetünk a hagyományos, magasabb formától és lehet laposabb is 😉 )

Végezetül a tortabevonót felolvasztjuk és kevés olajjal kikeverjük,

majd lassan a kis habcsók halmainkra öntjük és hagyjuk megdermedni.

A tetejét kevés natúr il. színezett kókusszal vagy színes szórócukorral díszítjük.

Ha nem kapnánk kerek ostyalapot és a szögletessel meg nem akarunk bajlódni,

hogy köröket faragjunk,akkor vékony piskóta rétegre is ültethetjük a habocskákat 🙂

A hab készülhet citromos/lime-os, málnás, kókuszos, kakaós

és egyéb ízlés szerinti ízekben is!

A gyümölcsös ízeket kevés szörp használatával érhetjük el.

Természetesen a bevonókat is variálhatjuk, dolgozhatunk ét, tej vagy fehér csokival

a hab ízével harmonizálva.

 


 

 

 

 

 

Kocsonya

DSCF5638

A sokak által kedvelt téli csemege a kocsonya, melynek első lejegyzett változata,

  Franciaországból származik, 1395-ből.

A sertésbőrből lassú főzéssel (90-95C°) kioldódó kollagén a felelős a kocsonyás állagért:

a kihűlt leves ettől dermed meg.

Az “ahány ház, annyi szokás” , a kocsonyára is jellemző, hiszen mindenkinek van egy tuti receptje! 😉

Van, aki sárgarépát és más zöldségeket ill. főtt tojást is tesz bele de van, aki füstölt húsokkal ízesíti.

Tálalása eltérhet a hagyományostól és impozáns külsőt is kaphat, hiszen formába töltve,

az ünnepi asztal része is lehet.

A formát egy pillanatra tartsuk langyos víz alá, így könnyen kifordíthatjuk belőle az ízletes csemegét.

Hozzávalók:

min. 1 kg sertés köröm és bőr

1 fej hagyma

1 fej fokhagyma

szemes bors és vagy szegfűbors

pirospaprika

továbbá,kinek-kinek  ízlése és hagyománya szerinti hozzávalók,

mint sárgarépa, ill. félbevágott főtt tojás a tálaláskor

DSCF5640

Elkészítés:

A megtisztított kocsonyahúsokat, hagymát és fokhagymát feltesszük annyi vízben főni, hogy ellepje.

Sózzuk.

Amennyiben felhabzik, azt eltávolítjuk, majd szemes borssal és egy csapott kk.pirospaprikával  ízesítjük.

A kocsonyát alacsony fokozaton, legalább 4 órán át főzzük.

Amikor kész, a benne lévő húsokat,  bőröket stb. tálakba tesszük és szűrőn átmerve feltöltjük lével.

Szobahőmérsékleten kihűtjük, majd hűtőbe tesszük.

A zsír igény szerint eltávolítható dermedés ill. hűlés után a tetejéről.

Ha formákba töltenénk, akkor kisebb darab húsokat bőröket válasszunk vagy daraboljunk mérethez igazodva,

és úgy töltsük fel a formát. Tálalás előtt borítsuk ki.

Tipp:

A kocsonyahúst feltéve, főzhetjük először nagy lángon, felhaboztatva majd leöntve, leöblítve

és újra föltéve, így biztos áttetsző lesz a kocsonya.

Ha kevés a bőrös rész a kocsonya húsainkon és biztosra mennénk 1 cs. oldott zselatint

is keverhetünk hozzá, mielőtt elzárjuk.

 

 

 

Karamell torta

DSCF0815

Anyum szülinapjára készült ez a tortácska.

A kedvence a karamell, így könnyű volt a dolgom a választást illetően. 🙂

Nagyon jól sikerült! 😉

Hozzávalók 20 cm-es tortához:

tészta:

3 tojás

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

19 dkg cukor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

2-3 csapott  ek. kakaópor

Krém:

15 dkg cukor

5 dl tej

2. cs. vaníliás pudingpor

25 dkg margarin

egy csipet só

Karamell:

15 dkg cukor

3 ek. víz

1 ek. margarin

Díszítés:

Étcsoki, kevés tortalap

 

DSCF0824

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat kikeverjük az olajjal ( nem kell habverő, elég egy fakanál).

Hozzáadjuk a langyos vizet, a sütőporos lisztet és a kakaót is.

Egy sütőpapírral bélelt, vagy kikent és lisztezett formába töltjük, majd előmelegített sütőben,

kb. 180C°-on készre sütjük. Ellenőrzés tűpróbával.

Rácson hűtsük ki.

A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük  és karamellízaljuk.

A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk!

A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat.

A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk.

Vigyázzunk a gőzre és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad!

Amikor a cukor ismét megpuhult és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet és sűrűre főzzük.

Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést,

és kihűtjük.

A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk,

vagy kiszúrunk. (én kis torta szeleteket vágtam)

A lapot félbevágjuk.

Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.

A sima karamellhez, a cukorból és a hozzáadott vízből, egy szép, sötét karamellt készítünk.

Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint és összemelegítjük.

Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével.

A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát.

Kinyomóforma segítségével  halmokat nyomunk a torta tetejére.

Ezekre fektetjük a kis torta lap díszeinket.

Az egészet ismét “megöntözzük” sima karamellel.

(Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet,

ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle! )

(Ha a két művelet közben  megszilárdul, melegítsük meg ismét. )

Helyezzünk a torta tetejére vagy szúrjuk bele csoki darabokat, esetleg reszeljünk is rá keveset

és tálalásig helyezzük hűtőbe.

DSCF0828

Tipp:

A mosogatásnál ne ijedjetek meg, a kőkeménnyé szilárdult karamell maradványok,

forró vízzel szépen eltűnnek! 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citromos tiramisu torta

DSCF0201

Pár csodaszép óriási és friss citrom Franciaországból, egyenesen a fáról szedve, ami megihletett.

Egyszerűen kihagyhatatlan volt, hogy ne készüljön valami illatozó finomság belőle,

jelen esetben egy jó kis tiramisu torta.

Természetesen készíthetjük hagyományos módon tálba is, kedvünk szerint rétegezve a piskótát és a krémet.

DSCF0161

Hozzávalók:

Krém:

500 g mascarpone

(nálam ez házilag készült, 2 nagy pohár tejföl és 2 nagy pohár natúr joghurt keverékéből,

melyekből textília segítségével kicsepegtettem a savót, pár óra leforgása alatt(min. 4 óra) )

15 -20 dkg porcukor

1 cs.vaníliás cukor vagy ennek megfelelő eszencia

1 csipet só

2 citrom reszelt héja és az egyik leve

2 dl tejszín

zseléfix

Továbbá:

3 dl tej

kb. 4 zacskó babapiskóta

kevés citrom és menta vagy citromfű díszítés gyanánt

DSCF0183

Elkészítés:

A mascarponéhoz hozzáadjuk a cukrot, a citrom héjat és levet, a sót a vaníliát, végül

a zselé fixszes tejszínt is óvatosan beleforgatjuk.

Kóstoljuk, ha szükséges még ízestjük szánk íze szerint.

A piskótákat tejbe mártjuk és egy réteget kirakunk belőle, krémmel fedjük, majd megismételjük

a műveletet.

A tiramisu krémben végződik.

A tetejét oldalát díszítjük, amennyiben torta formára készítjük.

Hűtőben lehűtjük tálalás előtt! 🙂

Tipp: Ha tálba készítjük a zseléfixet kihagyhatjuk!

 

Strand torta málnás mascarpone krémmel

DSCF0372

A kislányom 8. szülinapjára készült ez a tortácska.

Larámmal együtt találtuk ki és azt is, hogy mi kerüljön rá dísz gyanánt.

A krém és a tejszínes bevonat szinte megegyezik a meggy ragus tortával, a teteje viszont

stranddá változott 😉

Hozzávalók( 26 cm-es laphoz):

3 egész tojás

19 dkg cukor

0,75 ml olaj

0,75 ml langyos víz

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

(kakaós torta esetén, kakaóporral ízesítjük)

Ez egy laphoz elég, Én kettőt készítettem.

Krém:

1 nagy tejföl

1 nagy joghurt

5 ek. málnalekvár-más a tortához illő lekvár is kerülhet bele

15 dkg porcukor

1 csipet só

1 cs. expressz zseléfix

2 dl tejszín

Továbbá:

500 ml hulala és 1 cs. habfix a bevonáshoz

A tetejére:

1 cs. áttetsző torta zselé

pár csepp kék étefesték

némi kekszdara

különböző strandhangulatot idéző ehető vagy műanyag díszek.

DSCF0374

Elkészítés:

A tészta alapanyagait kikeverjük és tűpróbáig sütjük előmelegített sütőben, kb. 180C°-on.

Rácson kihűtjük.

A joghurtot és a tejfölt min. 4 órát csepegtetjük, felfüggesztett textilen keresztül. Ez lesz a mascarpone.

Ha kész, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a túrót, a lekvárt. A tejszínt felverjük és a zseléfixet is hozzáadjuk közben,

majd a többi krémbe forgatjuk.

A lapokat szeleteljük és megkenjük az epres mascarpone krémmel.

A felső réteget  tejszínnel  fedjük és ahová a vizet imitáló zselét szánjuk, kicsit hullámosítjuk villával.

Itt-ott a tészta is kivillanhat.

A zseléhez hozzáadjuk a festéket melegítés után közvetlenül, majd a  leírás szerint visszahűtjük,

és míg meg nem köt teljesen, a tortára öntjük, óvatosan ne folyjon meg.

Ha közben kezd szilárdulni ne ijedjünk meg, a tenger hullámzó, habos hatását kelti.

Egy kis időre tegyük hűtőbe majd, ha teljesen szilárd a zselé ráhalmozhatjuk a másik oldalra a keksz darát.

Az oldalát tejszínnel vonjuk be és habzsáksegítségével, tejszínes díszítéssel dolgozzuk el a torta széleit, alját.

Díszíthetjük kagylóval,vagy kagyló formájú csokival, egyéb díszekkel.

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!